Teknolojinin doludizgin ilerlediği dünyamızda makine sektörünün dâhil olmadığı alan yok gibi Uzay mekiğinden sandalye üretimine kadar neredeyse her alanda makina parçaları ya da makinaların üretime dâhil olduğunu görebiliriz. Otomotiv, Havacılık, Gıda, Tıp, Medikal, Bilgisayar sektörü, aklınıza hangi sektörü getirirseniz getirin. Orada mutlaka ya bir vida parçası vardır. Ya da aslında makineciler tarafından imal edilmiş kalıplardan çıkmış minik plastik bir parçadır.
Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir bölümde teknolojik gelişmelere ve endüstriyel ihtiyaçlara paralel olarak dallaşma -dallara ayrılma da kaçınılmaz hale geldi.
Makine teknolojisi eğitimi ise bütün bu bahsettiklerimize ek olarak, endüstriyel kuruluşlardaki ağırlığı göz önüne alındığında, mesleki eğitimde lokomotif, ya da amiral gemi niteliğinde olmak zorundadır. Makineler ya da makine parçaları bahsettiğimiz gibi hayatın her alanında vardır. Bu yüzden özel ve ayrıcalıklı öneme haiz olmak zorundadır. Unutmayalım ki her ne kadar teknoloji robotlaşmaya, yazılım ve elektronik ağırlıklı yapılanmaya gitse de her robotun, her insansız hava aracının, her lüks otomobilin son derece hassas işlenmiş makina parçalarına ihtiyacı vardır.
Makine teknolojisi eğitimi ise bütün bu bahsettiklerimize ek olarak, endüstriyel kuruluşlardaki ağırlığı göz önüne alındığında, mesleki eğitimde lokomotif, ya da amiral gemi niteliğinde olmak zorundadır. Makineler ya da makine parçaları bahsettiğimiz gibi hayatın her alanında vardır. Bu yüzden özel ve ayrıcalıklı öneme haiz olmak zorundadır. Unutmayalım ki her ne kadar teknoloji robotlaşmaya, yazılım ve elektronik ağırlıklı yapılanmaya gitse de her robotun, her insansız hava aracının, her lüks otomobilin son derece hassas işlenmiş makina parçalarına ihtiyacı vardır.
Makine teknolojisi alanı
Makine teknolojisi alanı, her türlü makine parçası ve kompleks makine tasarım, konstrüksiyon ve imalatı, arıza tespit ve teşhis, bakım ve onarım konularını içeren bir alandır. Endüstriyel bir çok alanla bilgi alışverişi içerisindedir ve bunlardan kopuk değildir. Sözgelimi "Mekatronik" dalı ,makine teknolojisinin dallarından biridir ve robotlar üzerine çalışır. Bilindiği gibi robotik sistemler elektrik, elektronik ve mekanik aksamların yazılım vasıtasıyla çalıştırıldığı sistemlerdir. Yani bir robot imal edebilmeniz için elektrik, elektronik, bilgisayar gibi alanlarla işbirliği içinde çalışmanız ve asgari düzeyde de olsa bu alanlara ait bilgi birikimine sahip olmanız gerekir.
Makine teknolojisi alanı dalları nelerdir ?
Tekerleğin icadından günümüze değin gelişen, sanayi devrimi ve ardından gelen sanayileşme ile birlikte üretim metotları akıl almaz boyutlarda gelişmiş ve gelişirken bir taraftan da zenginleşen bilgi haznesiyle birlikte alt dallara ayrılmış. İhtiyaca göre yeni yeni dallar türemiştir. Makine bölümü dalları da zaman içinde çeşitlilik kazanmıştır.
· CNC (Bilgisayar destekli İmalat) Dalı
Üretimdeki rekabet süreci Bu dalların gittikçe çoğalması ve akademik bilgiye dayalı hale gelmesi sonucunu doğurmuştur. Buna paralel olarak makine teknolojisi eğitimi ve bu konuda eğitim veren teknik kurumlar da kendilerini bu yönde güncelleme ihtiyacı duymuşlardır .
,Örneğin CNC dalı . Makine imalatında önceleri tamamen mekanik sistemle , manuel , otomatik ya da yarı otomatik tezgahlarla yapılırdı. Son yirmi-otuz yılda yazılım alanındaki gelişmelere paralel olarak Bilgisayar kontrollü tezgahlar üretildi. Üretim aşamasında bilgisayar kullanımı, hem imalat hatalarının önüne geçiyor, hem de önceki yöntemlere göre çok daha hızlı ve seri üretime imkan veriyor.
·
Endüstriyel Kalıpçılık Dalı
Endüstride kullanılmak amacıyla veya günlük hayatta kullandığımız makine parçaları ile metal ve plastik türü ürünlerin kalıp tasarımını, ardışık ve seri olarak imalatını planlayan ve uygulamasını sağlayan kişidir.
İmal edilecek ürünün proje ve şartnamelerini inceler, Üretilecek ürünün cinsine göre yapılacak kalıpta kullanılacak malzeme türünü belirler, Tasarım halindeki kalıbın teknik resmini ve krokisini cizer veya cins ve miktarını belirler, Kalıp örneklerinin tasarımını yapar ve kalıbı hazırlar, Kalıbın denenmesinde ve parça üretiminde büyük önemi olan presleri iş güvenliği kurallarına uygun olarak bağlar, Yapılacak üretimin niteliğine göre değişik türlerdeki kalıpları prese bağlayarak çeşitli parçaları üretir, Yapılan kalıbı montaja hazırlar ve monte eder, İstenilen standartta, hiçbir aksaklığa meydan vermeyecek şekilde kalıbı teslim eder.
Her biri bir bilimsel çalışma ve araştırma konusu olan makine teknolojisi alanı dalları aşağıda verilmiştir .
Bilgisayar destekli makine resim / Tasarım ve konstrüksiyon
Makine-resim çizgen, genel makine konstrüksiyon ile ilgili konularda teorik ve pratik bilgilere sahip, bir makine konstrüksiyona göre bir makineyi yapabilecek bilgi ve beceride, işçi ile mühendis arasındaki boşluğu dolduracak teknik elemanların yetiştirilmesi amacıyla eğitim yapar. Makine-resim-konstrüksiyon teknikerleri kamu kesimde, Sümerbank, Karayolları ile Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüklerinde, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu vb. Kurumların fabrikalarında ve belediyelerde görev alabilmektedir.
Mekanik Bakım ve Onarım Dalı
İşletme ortamında her türlü makinenin ve yapı elemanlarının arızalarını tespit ederek, bakım ve onarım işlerini yapan kişidir.
▪ Makineleri işletmeye alır, montaj ve demontaj işlemlerini gerçekleştirir,
▪ Klasik ve bilgisayar destekli imalat makinaları (CNC) ile talaşlı imalat teknolojisinde (Torna, Freze, Taşlama vb) kullanılan araç-gereçleri kullanarak istenilen işlemleri yapar,
▪ Hidrolik (basınclı akışkan ile sistemlerin kontrolu), Pnömatik (basınclı hava ile sistemlerin kontrolu), Elektro hidrolik sistemlerin tamir ve bakımını yapar,
▪ Makine sistemlerini söker, takar, birleştirir,
▪ Hertürlü makinanin (Klasik-CNC) arızalarının tespit edilmesi, bakım ve onarımını yapar,
▪ Makine parçalarının şekil, ayar ve ölçü bozukluklarını ilgili ölçü aletleri ile ölçer, kontrollerini yapar,
▪ Tezgahın basıt bakım ve onarımlarını yaparak bir sonraki yapılacak iş için aktif hale getirir.
Bakım onarım görevlileri; inşaat firmalarında, turizm işletmelerinde badana boya işleri, tadilat, onarım, su tesisatı, elektrik tesisatı gibi küçük tamir ve düzenleme işlerinde görev alabilir, asansör bakım ve onarımı, hırdavat, yapı market işleri gibi farklı konularda çalışırlar. Çeşitli makinelerin tamiri,
bakımı ve onarımından anlayan meslek liselerinin elektrik bölümlerinden mezun adaylar tercih edilirler.
Bunun yanı sıra el becerisi olan, çalışmayı seven tecrübeli veya yetiştirilmek üzere ara eleman ihtiyacını karşılamak için firmalar bakım onarım elemanı iş ilanları vermektedirler. Çoğu zaman meslek lisesi veya teknik lise mezunlarını tercih eden firmalar, meslek seçimini henüz yapmamış adayları yetiştirme amacıyla da ilan verebilirler. Büyük alışveriş mağazaları da ortaya çıkabilecek her türlü bakım onarım işi için inşaat bakım onarım elemanı ilanları vermektedir. Bakım onarım elemanı iş ilanı veren firmalar, sanayi sektöründe, çeşitli fabrikalarda, inşaat sektöründe, denizcilik alanında, banka, okul gibi hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumlarda çalıştırılmak üzere ara eleman aramaktadırlar. Yaptığı işi seven, bulunduğu ortamdaki iş arkadaşları ile uyumlu bir ekip çalışması sürdürebilen, karşılaşılan sorunlarda pratik çözüm yolları üretebilen adaylar, bu alanda iş bulma konusunda çok daha şanslı sayılabilirler.
Adres:
Barbaros Mahallesi, Ziya Gökalp Caddesi, No142 İskenderun Hatay Türkiye 31200
Telefon
03266142951